Őszölés a nyugati végeken

 

Októberi négy napos túránk célja - a tervezettekkel ellentétben - az ország ékszerdobozának nevezett Kőszeg, a leghűségesebb magyar város Sopron és az azokat körülölelő hegységek csúcsaira vezet.

A túrák mellett lehetőség lesz meglátogatni a Somló hegy vulkáni csúcsát, lazítani Lutzmannsburg (Locsmánd) vagy Bük egyedülálló fürdőbirodalmában és felfedezni az Északi-Bakony kicsiny falvainak rejtett szépségeit.

A túra szervezője: Kecskeméti Önkormányzati Dolgozók Szabadidősport Club

A túrát megtervezte és vezeti: Lovas Zoltán

Indulás: a Polgármesteri Hivatal parkolójából autóbusszal október 22-én (csütörtök) 6.00 órakor

Hazaérkezés: október 25-én (vasárnap) Kb.: 21.00 órakor

Útvonal autóbusszal: Kecskemét – Dunaföldvár – Veszprém – Sárvár - Zsira

 

Túrák:

 

Október 22. (csütörtök)

Utazásunk során rövid túrát teszünk a Somló 431 méter magas tanúhegyén, ahol megtekintjük az egyedülálló bazaltorgonákat, a hírhedt devecseri Csoronok mára rommá vált erősségét, megcsodáljuk a hegytetőről nyíló páratlan kilátást és megízleljük a „nászéjszakák borát” a Somlói Juhfarkot. Kb.: 16.00 órakor érkezünk meg Zsirára, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Amennyiben az utazási korlátozások a túra időpontjáig megszűnnek a vállalkozó kedvűekkel meglátogatjuk a 2 km-re fekvő Sonnentherme élményfürdőt (www.sonnentherme.at/hu).

 

Október 23. (péntek)

Ezen a napon túránk célja a Kőszegi-hegység és annak legmagasabb csúcsa, az Írott-kő. Autóbuszunkkal Velem községbe utazunk, ahonnan a Szent Vid-kápolna és a Stájer házak érintésével hódítjuk meg a Dunántúl legmagasabb csúcsát.

A kilátónál töltött megérdemelt pihenőt követően a Dél-dunántúli kéktúra útvonalát követve leereszkedünk Bozsok kis településére, majd Kőszegre utazunk, ahol valamelyik vendéglőben elkölthetjük aznapi vacsoránkat.

 

Október 24. (szombat)

Túránk harmadik napján a Soproni-hegységben kalandozunk. Reggeli után Sopronba utazunk és a Lövér Fürdőtől indulva a Sörházdombi- és a Károly kilátó érintésével elérjük az egykori vasfüggöny helyén haladó turistajelzést. Az országhatáron kanyargó ösvényen haladva jutunk el túránk végpontjára Brennbergbányára, az egykori bányásztelepülésre. Túránk végeztével Sopronba buszozunk, ahol a város legrégebbi pinceborozójába - a Gyógygödörben - megkóstolhatjuk a soproni borok valamelyikét.

 

Október 25. (vasárnap)

A szállás elhagyását követően hazafelé indulunk, de utunkat egy rövid túra erejéig megszakítjuk Döbrönte vára és a Galla községben található Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplom megtekintése céljából. Ez utóbbi altemploma az Esterházy család hagyományos temetkezési helye (mauzóleum), itt helyezték nyugovóra sok más családtag mellett Esterházy Péter írót is, 2016. augusztus 2-án.

 

Tudnivalók:

A napi túrák útvonala és távja az időjárás figyelembevételével eltérhet a fentiektől. Az útvonalak hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek. A program szerinti túrák mellett könnyebb séták is tehetők, illetve lehetőség van a szállásunknál maradva élvezni a friss levegőt.

 

Amennyiben az utazási korlátozások megszűnnek a szombati túra a 2016-ban meglátogatott Schneeberg hegységben található Weichtalklamm szurdokba vezet.

 

Ajánlott felszerelés: nagyon fontos a kényelmes, "bejáratott", erős, lehetőleg magas szárú vízhatlan túracipő, kis hátizsák, fejlámpa, esőkabát és a meleg ruha. Európai Egészségbiztosítási Kártya és biztosítás mindenki számára kötelező!!! Útlevél vagy érvényes kártya alakú személyi igazolvány szükséges.

 

Szállás: A Zsira településen található Napvirág Vendégház fürdőszobás két-, három- és négyágyas szobáiban.

A szálláson ingyenes wifi csatlakozás áll rendelkezésre. A testi és lelki feltöltődést biztosítja a ház Szauna-kerengője, ahol egy hatszemélyes finn, és egy kétszemélyes infraszauna, dézsazuhany és társalgó rész található. A szaunát zsetonos rendszerben működik (3000 Ft/45 perc).

 

Ellátás: A részvételi díj étkezést nem tartalmaz. Lehetőség van 1700 Ft/fő áron reggeli igényelni, de lehetőség van önellátó étkezésre is. Erre szolgál a házban található felszerelt konyha étkezővel. Igény esetén grillezésre és bográcsozásra is van mód. Vacsorázni a napi túrák után Kőszegen és Sopronban vagy a Zsirán található Piros Ház étteremben tudunk.

 

Jelentkezés: A túrán az autóbusz ülőhelyei és a rendelkezésre álló szállás kapacitás miatt maximum 24 fő részvétele lehetséges. Jelentkezés a szabad férőhelyek erejéig, legkésőbb 2020. október 10-ig, kizárólag az utazási költség befizetésének igazolásával egyidejűleg Bognár Valériánál (bognar.valeria@kecskemet.hu) vagy Lovas Zoltánnál (lovas.zoltan@kecskemet.hu).

 

Részvételi díj: A szállás és az üdülőhelyi díj összesen 26.000 Ft/fő, melyet a túra helyszínén kérünk befizetni. Utazási költség egyesületi tagoknak 18.000 Ft/fő, más túratársaknak 22.000 Ft/fő. Az utazási költség kizárólag átutalással fizethető a KÖD SC Unicredit Banknál vezetett 10918001-00000072-09750008 számú számlájára.