A Bieszczady-hegység titkai

 

Bieszczady… titokzatosan, távolian, ismeretlenül hangzik. Pedig nincs messze, éppen a Kárpátok vonalának északi lábánál, a Lengyel – Szlovák - Ukrán hármas határ közelében. A középkorban Halics volt a neve, majd a Habsburg-birodalommal közös államszervezetben Galíciának hívták ezt a területet. Valahol errefelé húzódik egy virtuális észak-déli választóvonal, ami úgy ezer éve jött létre, melytől nyugatra a római kereszténység terjedt el, keletebbre pedig a bizánci, keleti kereszténység.

 

Az útikönyvek szerint ez a rész Lengyelország legritkábban lakott vidéke. A második világháború befejezése után Lengyelország a megváltozott határain belül nemzetállamot szeretett volna létrehozni. A lakosságcsere a Szovjetunióval nem működött, ráadásul az itteni ukrán eredetű lakosság között sok híve volt az ukrán nacionalistáknak. 1947-ig ropogtak itt a fegyverek és lángoltak a falvak. A lengyel állam 1947-ben úgy döntött, hogy büntetésből kitelepíti ezeket az embereket, így szanaszét költöztették őket az ország különböző részeire, nehogy újból össze tudjanak fogni. Sok falura már csak a neve emlékeztet, vagy az elhagyott temetője.

 

A hegyek között ki-kibukkan egy-egy egész hegytetőre kiterjedő füves fennsík, a zöld, árnyas erdőkben keskeny utak, kis folyók, patakok tekeregnek. Ez az utazás nem bővelkedik magashegyi kalandokban és világraszóló élményekben. Inkább csak a csönd, a kristálytiszta levegő és a lengyel emberek barátsága jellemzi.

 

A túra szervezője: Kecskeméti Önkormányzati Dolgozók Szabadidősport Club

 

A túrát megtervezte és vezeti : Lovas Zoltán

 

Indulás: a Polgármesteri Hivatal parkolójából autóbusszal június 7-én (pénteken) 6.00 órakor

 

Hazaérkezés: június 10-én (hétfőn) Kb.: 21.00 órakor

 

Útvonal autóbusszal: Kecskemét – Miskolc – Kassa – Eperjes – Mezőlaborc – Smerek – Chmiel (Magiczny Zakątek Panzió)

 

Program:

 

Június 7. (péntek)

A korai indulás és kötelező párlatteszt után (közben) rövid technikai megállókat beiktatva haladunk úti célunk felé. Egyetlen nagyobb lélegzetű megállónk Kassán lesz, ahol megtekintjük a főteret és Rákóczi fejedelem végső nyughelyéül szolgáló Szent Erzsébet-székesegyházat. (A kombinált belépő tárlatvezetéssel 5 Euró/fő.)

A városlátogatást követően továbbindulunk a San folyó mellett található szállásunkig, ahol tartalmas ismerkedési est veszi kezdetét.                       

Június 8. (szombat)

Egész napos gyalogtúra a Bieszczady-hegységben (a túra útvonala később kerül kijelölésre).

Június 9. (vasárnap)

Egész napos gyalogtúra a Bieszczady-hegységben (a túra útvonala később kerül kijelölésre).

Június 10. (hétfő)

A reggelit követően útnak indulunk magyar hon felé. A hosszú megállónk a szlovák határ után Mezőlaborc városában lesz, ahol látogatást teszünk az Andy Warhol Modern Művészetek Múzeumában. Az intézményt 1991-ben alapították, amely a világon elsőként a pop-art királyának a személyiségével foglalkozik. Andy Warhol életének és alkotásának feltérképezésén, bemutatásán és szakmai feldolgozásán kívül bemutatja a képzőművészet és a kultúra jelenlegi irányvonalait, a pop-art hatását a jelen művészetére, valamint az ezekkel összefüggő témákat. A múzeum legújabb tárlata olyan művészek műveit mutatja be, akik személyesen ismerték Andy Warholt és akik ihletet merítettek az alkotásaiból: Keith Haring, Roy Lichtenstein, Robert Indiana, Jean -Michel Basquiat, Bambi, Poppy és még mások. A tárlat hangulatát a Banksy – Exit Throught The Gift Shop című film alakítja ki, amely betekintést nyújt a street-art művészek világába. Belépőjegy 4 Euro/fő.

Tudnivalók:

A napi túrák útvonala és távja az időjárás (valamit a túrázók mentális és fizikai állapota) figyelembevételével eltérhet a tervezettől. Az útvonalak hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek, hosszabb, de mérsékelt szintkülönbséget tartalmazó túrák.

A program szerinti túrákon kívül lehetőség van a szállásunknál maradva élvezni a semmittevést és a friss hegyi levegőt.

Ajánlott felszerelés: nagyon fontos a kényelmes, "bejáratott", erős, lehetőleg magas szárú vízhatlan túracipõ, kis hátizsák, fejlámpa, az esõkabát és a meleg ruha. Európai Egészségbiztosítási Kártya és biztosítás mindenki számára kötelező!!! Útlevél vagy érvényes kártya alakú személyi igazolvány szükséges.

 

Szállás: A San folyó völgyében található Magiczny Zakątek Ökopanzió (www.magicznyzakatek-bieszczady.pl) kettő, három és négyágyas szobáiban. A panzió egy negyvenhektáros gazdaságban található, ahol étkezésünket a farmon termelt alapanyagokból készítik el.

A panzió területén közlekedni csak papucsban szabad, melyet mindenki hozzon magával                              

Ellátás: A részvételi díj tartalmazza a napi kétszeri étkezés költségét (péntek vacsorától hétfő reggeliig). A túrák során turistaházat nem érintünk, a vásárlási lehetőség korlátozott, így az étkezés a saját elemózsiára korlátozódik.                             

Jelentkezés: A túrán maximum 29 fő részvétele lehetséges. Jelentkezés a szabad férőhelyek erejéig, legkésőbb 2019. június 1-ig kizárólag az utazási költség összegének és a szállás előlegének befizetésével egyidejűleg Bognár Valériánál és Lovas Zoltánnál a félemelet 13. számú helyiségben (telefonszám: 512-269).

Részvételi díj:

  • A jelentkezéskor befizetendő összeg egyesületi tagoknak 14.000,- Ft szállás előleg + 16.000,- Ft utazási költség, összesen 30.000,- Ft.
  • A jelentkezéskor befizetendő összeg nem egyesületi tagoknak 14.000,- Ft szállás előleg + 18.0000,- Ft utazási költség, összesen 32.000,- Ft.

A helyszínen fizetendő díj: 313 PLZ/fő

Az esetlegesen felmerülő egyéb költségek (Kassi dóm, Andy Warhol Modern Művészetek Múzeuma, kofola, pivo, knédli, kolbasi) fedezete céljából némi Eurót érdemes váltani.